2018. március 17., szombat

Bullet Journal, azaz hogyan is használom én? #január #február


Sziasztok! Eléggé megkésve, de elhoztam nektek az én kis Bullet Journal-omet. Az előző bejegyzésben már olvashattatok róla röviden, hogy miről is van szó, illetve már egy kis betekintést is kaphattatok az én kis füzetembe.
Ha megfigyeltétek a címet, akkor láthatjátok, hogy a januári és a februári hónapomba tudtok egy kicsit belelesni.
Szeretném megosztani veletek a véleményeimet, észrevételeimet illetve azt is, hogy megérte e belekezdeni a BuJo-zásba.


„Semmi sem kevésbé produktív, mint hatékonyabbá tenni valamit, amit egyáltalán nem kellett volna megcsinálni.” 
(Peter Drucker közgazdász, író)



A január beköszöntével szinte nekiestem a notesznak. Alig vártam már, hogy végre elkezdhessem, de amikor magam elé vettem a noteszt, egy kicsit megszeppentem. Olyan sok ötletem volt, hogy hirtelen nem tudtam, hogy melyikkel kezdjek, mi illene a legjobban a januári hónaphoz? Végül addig tanakodtam és zsörtölődtem, míg a lehető legrosszabb dizájnt nem választottam.
Az én Bullet Journal-om életében a jaunári hónap lett az úgymond „teszt”, „próba” hónap, amelyben szembesültem a notesz hátrányaival illetve a saját kreativitásom szégyenével. Eleinte úgy voltam, hogy meg sem osztom veletek az év első hónapját, de aztán rájöttem, hogy talán ebből ti is tanulhattok.
Ahogy az előző posztomban is mondtam, elterveztem, hogy rajzok és képek fogják díszíteni a noteszem. Valamint próbáltam egy kicsit a minimalista irányba vinni az egész dizájnt.




Először is a füzetről!
Vigyázni kell, ugyanis átütnek a filcek a lapokon. Persze nem annyira feltűnő, viszont engem nagyon is zavar. A webshop-ban 80 g/sqm papírt ír, amin állítólag nem szabadna átütnie a filcnek, mivel savmentes papírról beszélünk.
Sokan kérdezték már tőlem, hogy hogyan küszöböltem ki ezt a problémát, és a válaszom rá az, hogy igazából sehogy. Mindig próbálom képekkel elfedni az átütő filcek nyomát, illetve sok-sok keresés után rátaláltam arra a tollra, ami kevésbé üt át a lapokon. Ez pedig nem más, mint a Zebra Super Fine 0.5-ös vastagságú fekete tolla.

A füzetem felépítése!
Ahogy a képen is láthatjátok (és ahogy igazából mindenki csinálja) van egy nyitó oldal, ahol az adott hónap neve, illetve egy kisebb havi nézet található. A mellette lévő oldalon, három kis rekeszt csináltam, amiben a fontos dátumokat, filmeket/sorozatokat illetve célokat gyűjtöttem össze. Itt máris találtam két olyan dolgot, ami számomra teljesen feleslegessé vált, és a februári hónapomban már meg sem jelent. Ez pedig a fontos dátumok illetve célok rekesz volt. Rájöttem, hogy nem igazán motivál az, ha leírom, hogy milyen célt szeretnék elérni egy hónapban. Valamint az is feleslegesnek, és helypocsékolónak tartottam, hogy külön kigyűjtsem a fontos dátumokat.

Arról nem is beszélve, hogy mennyire unalmasnak és kissé katonásnak néz ki az egész dizájn a kisebb és nagyobb rekeszek miatt.

Még a füzet megvétele előtt, elhatároztam, hogy nem fogok készíteni havi nézetet, ugyanis ami ott szerepelne, nagy valószínűséggel a heti bontásban is ott lesz. Feleslegesen pedig nem akartam egy olyan oldalt, ami nem valami hasznos, illetve el akartam kerülni azt, hogy egy esemény vagy akár valami fontosabb dátum többször is megjelenjen szükségtelenül a füzetben. Ezért is van csak heti nézet a BuJo-mban.

Január hónap végén, rájöttem még pár dologra. Eleinte úgy gondoltam, hogy szükségem lesz egy külön kis rekeszre a heti bontás mellett, ahova kis jegyzeteket írhatok. Azonban rá kellett jönnöm, hogy közel sincs annyi teendőm, hogy minden héten tele tudjam írni az üres sorokat. Illetve azt is láthatjátok, hogy egy hét csak egy oldalt kapott, ellenben a sok youtube-ossal, akik általában két oldalt szentelnek egy hétnek. Ennek az oka ugyan az, mint a kis notes rekeszeknek.

Egy valami volt, amit biztosra tudtam, hogy szerepet fog kapni a füzetemben, az pedig nem volt más, mint a Habit Tracker. Itt olyan szokásokat követek, amelyeket fontosnak tartom, hogy lehetőleg minden nap betartsak. Ilyen pl az, hogy minden nap megnézzem az e-mail-jeimet.

Amin változtattam!
Mint ahogy már írtam, a januári hónap eléggé félre sikeredett, viszont tanultam belőle. A februári hónap egy teljesen más hangulatú dizájnt kapott, aminek hozzáteszem semmi köze nem volt a Valentin naphoz (ugyanis sokan Valentin napi témát választottak).

A füzet elrendezése már sokkal szabadabb és nincsenek keretek. A napok szinte mindegyik oldalon máshogy vannak elhelyezve, és végre valahára megjelentek a washi tape-ek.

Ami a januári hónapban egy kis cellában volt, most egy egész oldalt kapott, és még ki is egészült. Listába szedtem a hónap kedvenc könyveit, sorozatait és filmjeit.  Ezt azért is csináltam, mert ha épp valami jó könyvet keresek, akkor csak visszalapozok és választok egyet!



Remélem tetszett a bejegyzés, és ha még szeretnétek ehhez hasonló posztot, akkor jelezzétek!

4 megjegyzés:

  1. Szia!^^

    Nekem nagyon tetszett a bejegyzés, és jó lenne még ilyeneket látni az oldalon! Kedvem támadt nekem is ilyen füzetet vezetni, de nem hinném, hogy elég kitartásom lenne hozzá :D Mindenesetre a tiédet jó (volt) nézni, úgyhogy csak így tovább! ^^

    Amber

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nagyon szépen köszönöm a kommentedet, és örülök, hogy tetszett a bejegyzés!
    Valójában csak ajánlani tudnám a BuJo elkezdését, ugyanis ha szeretsz ilyenekkel foglalkozni, akkor nagyon nyugtató illetve szórakoztató is lehet.
    Örülök, hogy ennyire tetszett még egyszer a bejegyzés illetve a BuJo-m!

    Vayne

    VálaszTörlés
  3. Wow!Neked aztán van érzéked ehhez nagyon-nagyon szépek lettek az oldalak,csak így tovább!Várom a következő bejegyzésedet!Puszi! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nagyon szépen köszönöm! Igazán jól esik az amit írtál!
      Április végére várható a következő bejegyzés, ahol majd megtudjátok nézni a márciusi és az áprilisi hónapomat is!

      Puszi,
      Vayne

      Törlés